Fysiotherapie

Bewegen is onze zorg !

De fysiotherapeut behandelt, adviseert en begeleidt mensen met klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat. Het houdings- en bewegingsapparaat bestaat uit spieren en gewrichten, het zenuwstelsel, de ademhaling en de bloedsomloop. Wanneer u problemen heeft die hiermee te maken hebben, kunnen deze behandeld worden door de fysiotherapeut.

De algemeen fysiotherapeut is deskundig op het gebied van bewegen. De fysiotherapeut behandelt patiënten die in het dagelijks leven belemmerd worden in het bewegen of functioneren. Of het nu gaat om klachten ontstaan tijdens of door uw werk, de fysieke gevolgen van een ongeval of ziekte, een sportblessure, een verkeerde beweging of omdat het lichaam ouder wordt.

Bijzondere aandachtsgebieden naast de algemene fysiotherapie zijn o.a. manuele therapie, bekkenbodemtherapie, ademhalingstherapie, fysiotherapie gericht op kinderen en sportfysiotherapie.

Bekkenbodemtherapie/bekkentherapie  

Bekkentherapie is fysiotherapie gericht op het behandelen van klachten in het gebied van buik, bekken en lage rug. Deze klachten houden verband met het disfunctioneren van de bekkenbodem.              

Bekkenbodemspieren:

- zitten onderin je bekken
- dragen de kleine organen bij iedereen
- zorgen er voor dat je de plas en de ontlasting ophoudt
- helpen mee met de seksualiteit
- zorgen voor een goede doorbloeding van de bloedvaten van de buik en de benen

Ook zwangerschap gerelateerde bekkenpijn valt onder de bekkentherapie.

Fysiotherapeutische behandeling

Tijdens de eerste behandeling wordt door gerichte vragen en een fysiotherapeutisch onderzoek gekeken wat de klachten zijn. Samen met u wordt het behandelplan besproken en eventueel een start gemaakt met de behandeling.
Gedurende de behandelingen wordt de voortgang besproken en wordt het behandelplan zo nodig bijgesteld. Zijn uw klachten verminderd of is het behandeldoel bereikt, dan kan de behandeling in overleg gestopt worden. Uw huisarts krijgt hiervan bericht.

Praktische informatie

Directe toegankelijkheid fysiotherapie (DTF)

Sinds de intrede van ons nieuwe zorgstelsel in 2006 is er voor een fysiotherapeutische behandeling geen verwijsbrief van een arts meer nodig. Als u besluit rechtstreeks naar de fysiotherapeut te gaan, dan voert deze eerst een zogenaamde screening uit. Dit betekent dat hij/zij eerst vaststelt of u bij de fysiotherapeut aan het juiste adres bent. Zo niet, dan kan hij u doorsturen naar de huisarts. Wanneer u wel behandeld kunt worden door de fysiotherapeut dan kan hij /zij in overleg met u ”direct” beginnen met het werken aan uw herstel.

Een mondelinge verwijzing van uw huisarts is voor ons niet werkbaar en wordt als DTF behandeld.

Behandeling aan huis

Indien u niet in staat bent naar ons toe te komen, kunnen we u behandelen aan huis. Voor deze behandelingen hebt u altijd een verwijzing nodig van uw huisarts of specialist.

Afzegprocedure

Het kan voorkomen dat een gemaakte afspraak niet kan worden nagekomen. De voor de behandeling gereserveerde tijd, welke niet 24 uur van te voren is afgezegd, wordt bij u in rekening gebracht.

Vergoeding Fysiotherapie

Vergoeding van de fysiotherapeutische behandelingen zijn afhankelijk van uw polis van de aanvullende ziektekostenverzekering. Chronische indicatie, die voorkomen op de chronische vergoedingen lijst van uw zorgverzekeraar, komen de eerste 20 behandelingen ten laste van uw aanvullende verzekering en dekt vanaf de 21ste behandelingen de basisverzekering de kosten. U blijft altijd zelf verantwoordelijk voor de vergoeding en de dekking van uw polis.

Ook mensen uit bijvoorbeeld Zetten, Andelst, Kesteren, Lienden, Ochten of andere omliggende plaatsen zijn van harte welkom bij Fysiotherapie van Leeuwen.

facebook instagram

Dr. G. van Empelstraat 9
4043 LZ Opheusden
Tel. (0488) 44 25 50


Dalwagen 12
6669 CC Dodewaard
Tel. (0488) 41 12 85